ROT & RUT är inga reformer för de med Almedalens högsta inkomster

”Att Stefan Löfven pratar om jobben kommer inte göra hans politik bättre. Hoten mot jobben kommer fortfarande att bestå”, dundrade Annie Lööf i söndagskvällens partiledartal. Och det var inte en ledare av Alliansen som ställde sig på scenen för att minnas de forna åtta årens regerande. I korthet var det ett tal för att få hela Sverige att växa, skapa fler jobb, och värna allas frihet i Sverige.

Visst måste Sverige genomföra reformer för att bygga nytt – särskilt i storstäderna – men för att hela Sverige ska kunna leva så handlar det också om att rusta upp, bygga om, och bygga ut. Det är lätt att framställa RUT som en ekonomisk reform för att de som redan har det bäst ska kunna leva som vanligt och samtidigt kunna smita undan ännu lite mer skatt. Men de som har det riktigt gott ställt kommer ändå kunna renovera fritidshuset eller villan, men för en person eller familj som lever på marginalen blir ett nytt badrum eller nytt kök en lyx de inte kan unna sig. Samtidigt vet vi att en renoverad lägenhet inte borde ses som en lyx, utan som en nödvändighet för att få ett hem utan gifter i golv eller vitvaror, och att leva ännu mer energisnålt och sänka kostnaderna i det längre perspektivet. Det borde inte vara något som bara de som tjänar bäst kan unna sig, utan något som alla med de behoven kan genomföra. ROT behovs inte bara för alla de jobb som möjliggörs och skapas, utan också för de låg- och medelinkomsttagare som behöver renovera sitt hem.

I Stockholm måste vi bygga nya lägenheter för unga och nyinflyttade, men i Härnösand och Kramfors är det villorna från 60- och 70-talen som står och väntar på renoveringar. I storstäderna kommer jobb att skapas i alla de hyres- och bostadsrätter som byggs och som måste bli fler, men runtom i landet finns hantverkar- och byggjobben i ett garage, eller ett nytt sovrum på ett existerande hus, eller i energisnåla fasader eller fönster.

  ”Hotet mot jobben på landsbygden kommer att bestå eftersom Stefan Löfven kapar i ROT-avdraget, och tycker att det är bättre att målaren utanför Haparanda flyttar till Stockholm för att bygga bostäder.”

Det är så lätt att prata ROT & RUT som om de vore reformer för att de allra rikaste ska kunna smita undan skatt, och att deras fritidshusutbygnad nu skapar ”vita” jobb, eller att de nu får göra avdrag för poolpojken. Men ROT & RUT handlar om att skapa arbete inom tjänstesektorn – över hela landet, och samtidigt göra dessa tjänster tillgängliga för så många fler än bara för dem som ändå skulle ha råd med det.

Tomas Selin, grön liberal

Annonser

En reaktion på ”ROT & RUT är inga reformer för de med Almedalens högsta inkomster

  1. Ping: En politik utan alternativ | carltomasselin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s